Kuchenne klasyki: Tradycyjna polska zupa ze słodkiej kapusty
Rozpoczynam cykl kuchennych klasyków, dotyczących tradycjnych dań, które najczęściej pojawiają się na polskim stole. Każdy przygotowuje takie dania inaczej, a ja przedstawię mój sposób na nie i to w jaki ja spoób nauczyłam się je kiedyś przygotowywać. Przepisy te będą idealne również dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni i chcą przygtowywać coś klasycznego.
Na pierwszy ogień wrzucam zupę ze słodkiej kapusty. Rozgrzewająca, pyszniutka i idealna na jesienne popołudnia!
No to co? Do dzieła!
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowywania: 1h~
Co potrzebujemy?
- Pół główki białej kapusty
- 1 porcja rosołowa
- 3 ziemniaki
- 2 sztuki marchwi
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oleju roślinnego
- lubczyk w liściach lub suszony
- 1 kostka drobiowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowywania:
1. Porcję rosołową płuczemy, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut.
2. Po zagotowaniu wyciągamy z garnka szumowiny i wkładamy obrane i umyte marchewki, pieteruszkę, seler oraz liście laurowe.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy poszatkowaną cebulę. Zeszkloną cebulę dodajemy do zupy.
4. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
5. Kapustę obieramy i siekamy w małą kostkę. Wrzucamy kapustę do garnka i gotujemy wszystko 30 minut na wolnym ogniu.
6. Wyciągamy z zupy mięso i warzywa w całości.
7. Dodajemy do zupy łyżkę soli, 1 kostkę drobiową, lubczyk i pieprz. Całość mieszamy, chwilę jeszcze gotujemy.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz