Kotlety panierowane z boczniaków




Powróciło do nas na chwilę znowu ukochane lato, które sprawia, że jesienne widoki prezentują się  jeszcze piękniej i nie można się oprzeć popołudniowym spacerom. Ja swoim dzisiejszym talerzem postanowiłam podtrzymać ten październikowy klimat i zaproponować coś konkretnego, i coś co z pewnością mija się z dietą, ale ze smakiem idzie w bardzo zgranej parze!

Bardzo lubię przepisy, który są najprostsze, ponieważ to one są według mnie najsmaczniejsze! Proste przepisy wykorzysta każdy z Was, dlatego wrzucam kolejny do kolekcji! Jeżeli szukacie pomysłu na kolację, to proponuję Wam panierowane kotlety z boczniaków, moczone wcześniej kilka godzin w osolonym mleku. Smakują idealnie jak kotlety schabowe z prawdziwego zdarzenia, dlatego mogą je z pewnością zastąpić! Boczniaki muszą być smażone na głębokim tłuszczu, żeby ich panierka była chrupiąca. Przepis jest naprawdę banalnie prosty, dlatego zmykajcie tylko po produkty i zabierajcie się do roboty!!

~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywnia: 15 minut~












Co potrzebujemy?

- 500 g boczniaków
- 500 ml mleka
- łyżeczka soli
- głęboki talerz z bułką tartą
- 2 roztrzepane jajka
- pieprz
- pół szklanki oleju rzepakowy


Sposób przygotowywania:

1. Boczniaki myjemy i wkładamy do miski z osolonym mlekiem. Grzyby moczymy ok. 1 godziny w mleku.
2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Boczniaki wykładamy, obtaczamy w roztrzepanych jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej, tak aby powstała gruba warstwa panierki.
3. Boczniaki wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok 1 minuty z każdej strony, tak aż panierka zacznie się rumienić. 
4. Oprószamy boczniaki solą i pieprzem.

i gotowe! Smacznego!



Komentarze

Popularne posty