Kokosowy pudding z tapioki z wanilią i owocami
Sprzedaję Wam dzisiaj przepis na prawdziwy poprawiacz humoru i deser, który złamie niejedno serce - pudding z tapioki o waniliowym smaku z mango i malinami! Ten prawdziwy cud w postaci tapioki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki jednej z moich koleżanek, która przygotowała dla mnie kiedyś deser na jego bazie. Od kiedy go spróbowałam mogłabym go jeść codziennie, w różnej formie i z różnymi owocami, bo ze wszystkim smakuje wyśmienicie! Prowadziłam długie poszukiwania akurat tego rodzaju kaszy, aż w końcu udało mi się ją dorwać w sklepie ze zdrową żywnością. Tapioka jest lekkostrawna i nie uczula, także jest idealna dla każdego.
Pudding najlepiej smakuje kiedy jest chłodzony kilka godzin w lodówce, ale ja osobiście mogę go wsuwać nawet na ciepło. Słodki smak można przełamać czymś kwaśnym, np. odrobiną soku z limonki, bądź skórki cytryny - wedle uznania :)
Zapraszam więc do kuchni i miłego popołudnia wszystkim! ;):):**
~Porcja: 6 sztuk~
~Czas przygotowywania: 25 minut~
Co potrzebujemy?
- 2 puszki odtłuszczonego mleka kokosowego
- 1/2 szklanki przepłukanej tapioki w granulkach
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki pasty waniliowej
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 dojrzałe mango
- kilka garści malin
Sposób przygotowywania:
1. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe i następnie dodajemy przepłukaną tapiokę.
2. Gotujemy cały czas mieszając ok. 15 minut, na wolnym ogniu. Dodajemy cukier trzcinowy, pastę waniliową i gotujemy do czasu aż kuleczki będą miękkie, a masa nabierze konsystencji puddingu. Na końcu dodajemy sok z limonki i mieszamy.
3. Przygotowujemy owoce: 1 mango obieramy, kroimy na mniejsz kawałki i blendujemy na gładką masę. Drugie mango obieramy i kroimy w kostkę. Maliny myjemy i pozostawiamy w całości.
4. Do niewielkich szklaneczek wkładamy przygotowany pudding z tapioki, a następnie kładziemy zblendowane mango, mango w kawałkach i maliny.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz