Indyjski, wegański dahl z czerwonej soczewicy
Sezon wakacyjny, i dla niekórych także urlopowy, dobiegł już niestety końca i z utęsknieniem możemy już tylko odliczać dni do kolejnych letnich wyjazdów. Witamy już za oknem jesień i marzymy o tym, żeby się bardzo dobrze rozgrzać. Dlatego też łącząc tęsknotę za wakacjami i poszukiwanie lekarstwa na chandrę w te chłodniejsze dni, postanowiłam zabrać wszystkich w kuchenną podróż na talerzu. Dzisiaj na kilka chwil przenieśliśmy się do Indii! A jeżeli Wy chcecie poczuć aromatyczne indyjskie przyprawy i wdać się w klimat tej niesamowitej kultury wypróbujcie indyjski, wegański dahl przygotowany na bazie soczewicy w połączeniu z kurkumą, szafranem, kuminem rzymskim, imbirem i chilli. Dahl podałam z ryżem basmati, ale możecie wypróbować też idnyjskich chlebków naan!
Lekki i bardzo zdrowy obiad, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo rozgrzewający, przez co sprawdzi się idealnie w chłodniejsze jesienne dni. A smak z pewnością pobudzi nowe zmysły, a może przywróci dla niektórych wspomnienia z podróży? ;)
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 30 minut~
Czego potrzebujemy?
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 1,5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki szafranu indyjskiego
- łyżeczka kuminu rzymskiego
- 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 1 papryczka chilli (lub chilli suszone - 1 łyżeczka)
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- pietruszka do przyozodobienia
- 1 łyżka oleju kokosowego
Sposób przygotowywania:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i również siekamy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę smażymy do zarumienienia.
2. W miseczce mieszamy wszystkie suche przyprawy: imbir, kurkumę, kumin rzymski, szafran i chilli (jeżeli jest to papryczka, to kroimy ją w malutkie kawałki). Suche przyprawy dodajemy do smażonej cebuli i czosnku i mieszamy. Smażymy ok. 2 minuty.
3. Soczewicę przepłukujemy pod bieżącą wodą i odstawiamy.
4. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki, dodajemy wodę oraz wrzucamy soczewicę. Mieszamy.
5. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do dahl i całość doprowadzamy do zagotowania, a następnie przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut - aż soczewica będzie miękka.
6. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
7. Danie podajemy z ugotowanym ryżem basmati lub chlebkiem naad i przyozdabiamy posiekaną pietruszką.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz