Warzywne spaghetti cukiniowe z pomidorami
Dzisiaj nareszcie za oknem się rozpogodziło i w końcu wyszło nam trochę słońca. Dlatego aby nie tracić czasu i załapać się na te ostatnie promienie, zapraszam dzisiaj na szybkie spaghetti warzywne na szybki piątkowy obiad! Kto nie ma zbyt wiele czasu, może skorzystać z tego błyskawicznego i zarazem pysznego przepisu ;)
Dla tych bardziej mięsożernych, dla których obiad bez mięsa stanowczo nie przejdzie, idealne będzie dodanie co całości podsmażonego wcześniej boczku. Ale zapewniam Was, że w kompozycji wegetariańskiej taki makaron smakuje równie dobrze!
Makaronu można też śmiało przygotować znacznie więcej, ponieważ to co zostanie można przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec w piekarniku. Ja bardzo nie lubię marnować jedzenia, więc taki pomysł można śmiało wykorzystać albo na kolacje, albo nawet na drugi dzień na obiad!
To co? Spróbujecie? ;)
Co potrzebujemy?
- Opakowanie makaronu spaghetii
- por - kawałek
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- oregano suszone
- gałązka świeżej bazylii
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka cząbru
- parmezan
- łyżeczka cukru
- olej - łyżka
- sól, pieprz
Sposób przygotowywnia:
1. Przygotowujemy warzywa: Cebulę kroimy w drobną kostkę, por kroimy w krązki, paprykę czerwoną i papryczkę chilli oraz cukinię kroimy w mniejsze kawałki.2. W garnku podgrzewamy olej i dodajemy na rozgrzany cebulę. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy paprykę czerwoną i papryczkę chilli i podlewamy odrobiną wody. Garnek przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut.
3. Do gotujących się warzyw dodajemy cukinię i por i całość gotujemy mieszając ok. 5 minut. Doprawiamy warzywa solą, pieprzem, oregano oraz wyciśniętymi ząbkami czosnku.
4. Do garnka dodajemy pomidory z puszki. Większe kawałki pomidorów rozdrabniamy łyżką i zagotowujemy. Dodajemy łyżeczkę curu, łyżeczkę soli (do smaku), cząber suszony i słodką paprykę. Gotujemy dalej ok. 10 minut.
5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wstawiamy makaron spaghetii.
6. Ugotowany makaron al dente odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość dokładnie i powoli mieszamy aż sos pokryje cały makaron. Siekamy świeżą bazylię i dodajemy ją do sosu. Dodatkowo do gotującego się makaronu dodajemy sporą ilość parmezanu jednocześnie nadal mieszając.
7. Tak przygotowany makaron przekładamy do głębokich talerzy i zdobimy gałązką bazylii.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz