Rozgrzewająca zupa dyniowa z imbirem



Rozpoczynamy sezon ciepłych swetrów, chowania się pod kocem z kubkiem gorącej herbaty i spacerów w piękną złotą jesień. W takie dni przyda się coś ciepłego na rozgrzanie! Dlatego też ten pierwszy, szary i zimny dzień jesieni powitałam kremową zupą dyniową.

Zupa dyniowa jest u mnie symbolem końca lata i rozpoczęciem kolejnego, pięknego sezonu. Aromatyczny, rozgrzewający i przepięknie pachnący świeżym imbirem początek jesieni!

Ja się zabieram do jedzenia, a Wam sprzedaję mój przepis! ;)


~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowywnia: 1h~









Co potrzebujemy?

- 1/2 średniej dyni
- 3 cm startego, świeżego imbiru
- 3 niewielkie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kilka garści pestek dyni
- chilli w proszku - 1/2 łyżeczki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, pieprz

Sposób przygotowywania:

1. 1/2 dyni wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, żeby było łatwiej obrać skórę.
2. W tym czasie zagotowujemy 2 litry bulionu warzywnego z dodakiem obranych marchewek i pietruszki.
3. Upieczoną dynię pozostawiamy do ostygnięcia i następnie obieramy ją ze skóry. Wyciągamy miąższ oraz pestki i kroimy ją w mniejsze kawałki.
4. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy chwilę aż cebula się zeszkli i następnie dodajemy pokrojoną dynię oraz starty imbir. Smażymy całość ok. 5 minut. Warzywa z patelni przekaładamy do gotującego się bulionu i przykrywamy. Gotujemy ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka. 
5. Zupę doprawiamy solą, chilli w proszku oraz pieprzem do smaku. Chwilę gotujemy.
6. Gotową i doprawioną zupę blendujemy aż nabierze delikatnej i kremowej konsystencji.
7. Przekładamy zupę dyniową na talerze i dodajemy pestki dyni. 

I gotowe! Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty