Rolady ze schabu z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej
Kto ma ochotę poszaleć trochę w kuchni i zjeść coś pysznego na obiad, może skusić się na przepyszne roladki ze schabu z nadzieniem ze świeżego szpinaku, fety i suszonych pomidorów. Dodatek szynki parmeńskiej, w której plaster owinięta jest każda roladka - uwierzcie - jeszcze bardziej pobudza podniebienia.
Ja takie danie przygotowałam na codzienny obiad, ale przepis możecie śmiało wykorzystać również na weekendowe spotknie, czy imprezę rodzinną. Na pewno zasmakuje wszystkim gościom i będą chcieli dokładki ;)
No to co? Pracy trochę jest!
~Porcja: 6 osób~
~Czas przygotowywania: 1h~
Co potrzebujemy?
- 1 kg schabu
- pół szklanki suszonych pomidorów
- 3/4 opakowania świeżego szpinaku
- 100 g fety
- 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przyrządzania:
1. Schab dokładnie myjemy i osuszamy. Oczyszczamy go z błon. Kroimy na cienkie plastry, każdy z nich przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry.
2. Pokrojone plastry schabu doprawiamy delikatnie solą (pozostałe składniki są wystarczająco słone), pieprzem i następnie odkładamy.
3. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy szpinak. Chwilę smażymy, czekając aż liście "zwiędną". Doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
4. Fetę kroimy, suszone pomidory również kroimy na mniejsze kawałki.
5. Na każdy plaster schabu kładziemy szpinak, fetę oraz suszone pomidory i zawijamy w roladki. Każdą przygotowaną tak roladkę zawijamy dodatkowo ciasno w plaster szynki parmeńskiej, aby roladka się nie rozpadała.
6. Przygotowane roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy je w 200 stopniach 40 minut.
7. Gotowe roladki podałam z ziemniakami i mizzerią.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz