Propozycja na obiad: Filet z łososia z masłem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami
Nie masz pomysłu na obiad? Zastanawiasz się co lekkiego i jednocześnie pysznego przygotować? Najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze. Ja dlatego też postawiłam dzisiaj na rybę. Czy jest coś smaczniejszego od pieczonego, pachnącego koperkiem łososia, podanego z roztopionym masłem czosnkowym i ziemniakami z piekarnika? Pyyyycha! Zdrowy i przepyszny obiad: dwa w jednym!
No to co? Do dzieła!
~Porcja: 2 osoby~
~ Czas przygotowywnia: 45 minut~
Co potrzebujemy?
- 400 g filetu z łososia
- pęczek koperku
- 50 g masła
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka ziemniaków do upieczenia
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- kilka plastrów cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Gotujemy je w osolonej wodzie ok. 10 minut.2. W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z oliwek ze słodką papryką i rozmarynem. Lekko ugotowane i odcedzone ziemniaki przekładamy do naczynia, mocno solimy i mieszamy, aby marynata pokryła ziemniaki.
1. Filet z łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekrawamy go na dwie części i oprószamy dokładnie solą.
2. Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem i przekładamy do niego oba kawałki łososia. Przyprawiamy go umytym i posiekanym koperkiem oraz pieprzem cytrynowym.
3. Pozostałą część masła mieszamy ze świeżo wyciśniętym czosnkiem i nakładamy na środek łososia po 1 większej łyżeczce.
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ziemniaki. Pieczemy je ok. 30 minut.
4. Po 10 minutach od pieczenia ziemniaków, do piekarnika wkładamy łososia i pieczemy go ok. 20 minut.
5. Po wyjęciu łososia skrapiamy go cytryną. Przekładamy na talerze wraz z ziemniakami i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz