Leniwe śniadanie: Bułeczki zapiekane z jajkami
Kto nie kocha weekendowych poranków, kiedy moża dłużej pospać, złapach oddech przed kolejnym tygodniem i leżeć do późna w łóżku? Ja nie mogłam wytrzymać i z rana zerwałam się aby przygotować coś pysznego na śniadanie, aby dobrze rozpocząć dzisiejszy dzień. Rozejrzałam się po kuchni, zajrzałam do lodówki i postanowiłam przygotować śniadanie ze składników, które akurat mi zostały - czyli wczorajszych, już czerstwych bułek, jajek, boczku oraz żółtego sera. Jeżeli zostało Wam pieczywo, nie trzeba wcale wyrzucać, a można wykorzystać do tego przepisu! ;)
Nie macie któregoś ze składników? Śmiało zastąpcie czymś innym - papryką, cebulą, szynką, mozzarellą, suszonymi pomidorami lub czymkolwiek innym co lubicie. Swoboda całkowita! Nie jecie mięsa? Pomińcie wędlinę i dodajcie więcej warzyw! Ważne żebyście mieli bułki i jajka - reszta jest zupełnie dowolna. Ja prezentuję Wam, dopijając jeszcze poranną kawę, jedynie propozycję jak można pomysłowo przygotować leniwe śniadanie ;)
Udanej i słonecznej niedzieli! :*:*
~Porcja: dowolna~
~Czas przygotowywania: 30 minut~
Co potrzebujemy?
- Bułki (dowolna ilość, w zależności ile kto zje ;) )
- Adekwatna do ilości bułek ilość jajek
- żółty, tarty ser
- plastry boczku wędzonego
- suszone oregano
- pieprz, sól
- masło
Sposób przygotowywania:
1. Z bułek odcinamy wierzchnią, cienką wartwę i wydrążamy z nich środek.
2. Do każdej z bułek wkładamy odrobinę masła, tarty ser, kawałek boczku i wbijamy surowe jajko.
3. Przygotowane w ten sposób bułki posypujemy solą, pieprzem i suszonym oregano.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w 160 stopniach ok. 15 minut (tak aby ścięły się odpowiednio jajka)
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz