Grillowany kurczak podany na szpinaku z kaszą kuskus



Zdrowy i lekki obiad w 20 minut? Da się zrobić! Kolejny do kolekcji przepis na coś szybkiego do jedzenia w ciągu zabieganego tygodnia.

Grillowany kurczak w przyprawach, podany z kaszą kuskus na świeżym szpinaku z pomidorkami koktajlowymi brzmi jak świetny pomysł na codzienny obiad i wspólne spędzenie popołudnia w kuchni.

Macie ochotę? Jeżeli tak, to zostawiam Was z tym przepisem i działajcie! ;)


~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowywania: 20 minut~










Co potrzebujemy?

- 2 piersi z kurczaka
- gałązka pomidorków koktajlowych
- 2 garści szpinaku świeżego
- 1,5 szklanki kaszy kuskus
- 1 kostka warzywna
- estragon suszony
- papryka słodka
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- starty parmezan do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowywania:

1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy błon. Kroimy na cienkie paski. 
2. W misce przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, estragonu suszonego, curry, papryki słodkiej oraz soli i pieprzu. Wkładamy kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na chwilę na bok.
3. Kurczaka smażymy na patelni grillowej albo na grillu elektrycznym z każdej strony ok. 10 minut, tak aby kurczak był soczysty.
4. Kaszę kuskus zalewamy bulionem warzywnym, tak aby ją przykrył i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, aż woda wchłonie się w kaszę.
5. Na talerzach kładziemy garść umytego szpinaku oraz pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki. Nastepnie kładziemy kurczaka i podajemy go z przygotowaną kaszą kuskus. Całość posypujemy startym parmezanem.

i gotowe! Smacznego!

Komentarze

Popularne posty