FIT sałatka z tuńczykiem i sosem musztardowym
Hello!
Dzisiaj wrzucam coś lekkiego i idealnego na kolację - a w roli głównej tuńczyk! Dietetyczna, ale też sycąca sałatka z jajkami i czerwoną cebulą w połaczeniu z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie. Na pewno bardzo dobrze wkomponuje się jako jeden z posiłków do codziennej diety, a co najważniejsze, dostarczy wielu witamin!
Wystarczy naprawdę 10 minut w kuchni i można szybko przygotować coś zdrowego na ostatni posiłek w ciągu dnia.
A więc, do roboty! ;)
~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowywania: 10 minut~
Co potrzebujemy?
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 jajka
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- niewielka główka sałaty lodowej
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyzka oliwy z oliwek
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowywania:
1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
2. Pomidorki myjemy i przekrawamy na połówki, cebulę kroimi w piórka, sałatę myjemy i szarpiemy na mniejsze kawłki, a oliwki przekrawamy na połówki.
3. Przygotowujemy sos: musztardę mieszamy z oliwą z oliwek, dodajemy ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku.
4. Na talerze kładziemy po kolei: sałatę, odcedzonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe, cebulę i oliwki. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Polewamy przygotowanym sosem musztardowym. Podajemy z bagietką.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz