Deser na ciepło: Zapiekane maliny z bananem pod pierzynką z mascarpone
Dzisiaj weekendowo i deserowo! Pogoda i temperatura za oknem nas nie rozpieszczają, dlatego na pocieszenie warto przygotować sobie coś słodkiego na ząb ;). Ja na dzisiaj proponuję deser podany na ciepło z gorącymi malinami i bananami pod zapiekanym mascarpone! Po prostu pycha! Bardzo ciekawa kombinacja w sam raz na sobotni podwieczorek!
Bo kto nie kocha malin na gorąco!? Sami spróbujcie! Może ten deser skradnie też Wasze serca? ;)
Do dzieła!
~Porcja: 2 osoby~
~Czas przygotowywania: 25 minut~
Czego potrzebujemy?
- 2 szklanki malin
- 2 banany
- 250 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki cukru białego
Sposób przygotowywania:
1. Maliny myjemy, osuszamy i układamy na dnie małego naczynia do zapiekania. Banany obieramy i kroimy w plasterki, i układamy razem z malinami.
2. Żółtka ubijamy z białym cukrem na gładką i puszystą masę. Stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
3. Tak przygotowaną masę przekładamy na maliny i banany, aby pokryły całość. Wierzch posypujemy cukrem trzcinowy.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i całość pieczemy ok. 10 minut - do zarumienienia.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz