Czas na kawę i ciasto - Placek z budyniem i śliwkami
Dzisiaj wrzucam wspomnienie ostatniego weekendu! Szukacie przepisu na coś dobrego i szybkiego do kawy na popołudnie spędzone z bliskimi? Wszystko znajdziecie tutaj, w postaci ucieranego placka ze śliwkami i budyniem, który sprawia że ciasto jest niezwykle wilgotne! Wierzch ciasta posypałam przygotowaną kruszonką, która sprawiła, że ciasto było bardziej chrupiące!
Jest to idealny przepis na to, jak można wykorzystać jeszcze sezonowe owoce, dlatego korzystajmy ile się da, żeby się tym nacieszyć! ;)
A przepis wygląda następująco...
~Porcja: blacha - 28x41 cm ~
~Czas przygotowywnia: 40 minut~
Co potrzebujemy?
- 6 jajek
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 4 szklanki mleka
- 3 budynie waniliowe z cukrem
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 50 g masła miękkiego
Sposób przygotowywania:
1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucierać z cukrem na gładką i puszystą masę.
2. Do ucieranych żółtek dodajemy po kawałku masła, dalej miksując.
3. Mąkę przesiewamy przez sito do osobnej miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją stopniowo do ucieranych z cukrem i masłem żółtek i całość miksujemy do połączenia się składników.
4. Oddzielone białka ubijamy na sztywno. Aby lepiej je ubić można dodać odrobiny soli.
5. Ubite białka dodajemy do masy z żółtek i bardzo delikatnie i wolno łączymy za pomocą łyżki.
6. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
7. Masę przekładamy do formy i układamy na niej umyte wcześniej i pokrojone w plastreki śliwki.
8. Przygotowujemy masę budyniową mieszając w jednej szklance mleka proszek i następnie dodając go do pozostałej ilości zagotowanego w garnku mleka. Całość mieszamy, aż budyń zgęstnieje.
9. Masę budyninową wykładamy na śliwki.
10. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając palcami mąkę, cukier i masło tak długo, aż składniki się połączą i utworzą się grudki. Kruszonkę nakładamy na budyń.
11. Ciasto pieczemy godzinę w 180 stopniach.
i gotowe! Smacznego!
11. Ciasto pieczemy godzinę w 180 stopniach.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz