Smaki orientu - Wieprzowina po azjatycku z makaronem Chow Mein
Dzisiaj zapraszam na ucztę w stylu azjatyckim, którą po prostu uwielbiam i często przygotowuję w mojej kuchni.
Połączenie sosu sojowego, imbiru, chilli, limonki i miodu to doskonała kombinacja do tego typu dań, a dodatek w postaci kolendry, podkręci jeszcze bardziej całość. Jeżeli więc gustujecie w takich smakach, to zdecydowanie warto przygotować takie cudo na obiad, a nawet romantyczną kolację dla dwojga ;)
Do dzieła!
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowania: 40 minut~
Czego potrzebujemy?
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g makaronu Chow Mein
- 3 cebule dymki
- 1 czerwona papryka
- 100 g zielonej fasolki
- 100 g zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 1 łyżka miodu
- chilli w proszku
- olej sezamowy
- sezam do posypania
- kolendra
- sól, pieprz
Sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- sok z wyciśniętej limonki
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka stratego imbiru
- pół łyzeczki chilli w proszku
- 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzania:
1. Przygotowujemy sos: mieszamy sos sojowy z cukrem, dodajemy łyżkę miodu, starty imbir, czosnek, chilli w proszku oraz skraplamy wyciśniętą limonkę. Całość mieszamy i odstawiamy.
2. Mięso kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy mięso. Chwilę smażymy i następnie przykrywamy i dusimy 10 minut pod przykryciem. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę miodu i całość jeszcze chwilę dusimy w sosie własnym.
3. W woku rozgrzewamy olej sezamowy i dodajemy pokrojony w plasty por, dymkę oraz pokrojoną w kawałki paprykę. Następnie dodajemy groszek oraz zieloną fasolkę. Chwilę smażymy i dodajemy mięso. Całość mieszamy i dodajemy wyciśnięty czosnek oraz chilli.
4. W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją i odcedzamy. Ugotowany makaron przekładamy do woka i ponownie dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
5. Do wymieszanej potrawy dodajemy wcześniej przygotowany sos oraz kolendrę i całość chwilę jeszcze smażymy. Posypujemy ziarnami sezamu.
6. Całość skrapiamy limonką i dodajemy skórki z limonki.
i gotowe!
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz