Sałatka z włoskim serem burrata, sosem balsamicznym i prażonym słonecznikiem
Tydzień ropoczynam po włosku! I tym włoskim akcentem zapraszam na lekką sałatkę podaną z serem burrata, z którym miałam po raz piewszy do czynienia w kuchni. Zdecydowanie się nie zawiodłam, ponieważ jest przepyszny! Wyglądem przypomina mozzarellę, ale jego smak jest bardziej kremowy i wręcz rozpływa się w ustach!
Aby sałatka była bardziej treściwa, można ją podać z szynką parmeńską i czosnkowymi grzankami. Ja zdecydowałam się na jej lżejszą wersję - ale wybór należy do Was ;)
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 15 minut~
Czego potrzebujemy?
- 1 kulka sera burrata
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- pół główki sałaty lodowej
- garść rukoli
- kilka liści świeżej bazylii
- 1/4 szklanki słonecznika
- sól, pieprz
Sos balsamiczny:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
Sposób przygotowywania:
1. Myjemy i przygotowujemy warzywa: Pomidorki przekrawamy na połówki, sałatę obrywamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, przygotowujemy rukolę i bazylię.
2. Na suchą patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy na mniejszym ogniu.
3. Sałatę układamy na półmisku wraz z rukolę. Dodajemy pomidorki i cebulę oraz bazylię. Oprószamy całość solą i dodajemy prażony słonecznik.
4. Na środek półmiska kładziemy pokrojoną w większe kawałki burattę.
5. Przygotowujemy sos balsamiczny mieszając wszystkie składniki. Dodajemy do sałatki nakładając go na ser oraz warzywa.
i gotowe! Smacznego! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz