Penne z kurkami i kurczakiem w śmietanie
Staram się korzystać z sezonu na kurki ile się tylko da, dlatego bardzo często goszczą one ostatnimi czasy na naszym stole. Najbardziej lubię te, przygotowane tradycyjnie w sosie śmietanowym. SĄ PRZEPYSZNE! Dlatego później tęsknie za tym smakiem cały rok! ;)
Dzisiaj przedstawiam kurki w kombinacji z kawałkami kurczaka i makaronem penne. Gorąco polecam, bo są idealne na obiad :)
~Porcja: 4 osoby~
~Czas przygotowywania: 30 minut~
Czego potrzebujemy?
- 500 g kurek
- 2 piersi z kurczaka
- 500 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 opakowanie makaronu penne
- pół łyżeczki gałki muszkatałowej
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
- pietruszka do ozdoby
Sposób przygotowywania:
1. Kurki dokładnie i delikatnie myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczając je z ziemi i trawy.
2. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w małe kawałki. Następnie oprószamy je solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy do 8 minut. Kurczaka odkładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć dużą ilość tłuszczu.
4. Na tą samą patelnię wrzucamy kurki i smażymy aż lekko zmiękną. Podczas smażenia nie mieszamy, żeby odparowała woda z grzybów. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 minut.
5. Dodajemy do grzybów wcześniej przygotowanego kurczaka, dodajemy gałkę muszkatałową, sporą ilość soli do smaku i pieprzu. Całość mieszamy, przykrywmy i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy sok z cytryny dla podkreślenia smku i ponownie mieszamy.
6. W garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją, odcedzamy i dodajemy do kurek i kurczaka. Całość delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy tak przygotowany makaron na talerze i zdobimy pietruszką.
i gotowe! Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz