Owsiane ciasteczka z migdałami
Kto powiedział, że domowej roboty ciasteczka nie mogą być zdrowe? Dzisiaj przedstawiam właśnie taką alternatywę dla tych, co wolą przekąsić coś mniej kalorycznego :).
Owsiane ciasteczka mogą okazać się wyśmienitą propozycją na popołudniowy poczęstunek przy kawie lub herbacie albo nawet drugie śniadanie. Wystarczy zaledwie chwila w kuchni i... gotowe!
~Porcja: 20 sztuk~
~ Czas przygotowywania: 25 minut~
Czego potrzebujemy?
- 500 g mąki owsianej
- 500 g płatków owsianych
- 170 g miodu
- łyżka zmielonych migdałów
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz zmielonymi migdałami. Dodajemy szczyptę soli.
2. W drugiej misce mieszamy masło z miodem, następnie dodajemy jajka. Całość stopniowo dodajemy do miski z suchymi składnikami, bez przerwy mieszając.
3. Dodajemy do całości płatki owsiane i mieszamy do połączenia się składników.
4. Lepimy z masy ciasteczka i delikatnie spłaszczamy. Tak przygotowane ciastka ukladamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w 200 stopniach 15 minut.
i gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz